Wij maken u er op attent dat deze website gebruik maakt van cookies. Dit doen wij om u beter van dienst te kunnen zijn.
Wij vragen uw akkoord om dit te mogen blijven doen. Voor meer informatie kunt u onze privacy pagina bezoeken!
Random header banner 1 Random header banner 2 Random header banner 3 Random header banner 4 Random header banner 5

Het samenwerken in de CCC work packages (‘onderzoeksgroepen’) van industrie en MKB met kennisinstellingen gedurende de afgelopen jaren heeft geleid tot nieuwe inzichten en producten. Er gaapt echter nog een kloof tussen deze partners in de schaal waarop gewerkt wordt. De kennisinstellingen werken doorgaans op milligram niveau, terwijl de industriële en MKB gebruikers vaak vele tonnen nodig hebben.

Zernike Advanced Processing - ZAP

In het verlengde van CCC, maar ook vanuit andere programma’s zoals BioBRUG, is in 2015 de Zernike Advanced Processing (ZAP) faciliteit gestart om deze kloof te overbruggen. ZAP is de innovatieve werkplaats waar bedrijfsleven en kennis- en onderwijsinstellingen samenwerken aan opschalingsprojecten: kortstondige 'troubleshooting' projecten en langer durende Research & Development trajecten.

Opschalingsprojecten

Binnen ZAP wordt biomassa tot een halffabrikaat opgeschaald in een semi-industriële setting met opdrachten vanuit het biobased bedrijfsleven. ZAP is een initiatief van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen en Noorderpoort College. Sterk betrokken bedrijven zijn Suikerunie en CCC deelnemers Cosun en AVEBE, die ook installaties voor de faciliteit aanleveren. 

Lees meer over ZAP.